Moda anilor 80: trenduri ale perioadei și influențe actuale

November 28th, 2018

Primii ani ai decadei 2010 au fost martori ai avansului fără precedent al minimalismului. Accentul pus pe confort, pe siluete atleisure, pe starea de bine în propria piele a marcat o modă orientată mai mult ca niciodată spre purtătoarea sa, nu spre efectul pe care aceasta îl are asupra celor din jur.

Însă noi, femeile, ne plictisim de orice, chiar și de cea mai nepretențioasă modă. E motivul pentru care ultimii ani au marcat detașarea de universul minimalismului și orientarea către curente mai nebune, mai vibrante, mai pline de personalitate. Printre aceste influențe, victorioase par să fie cele aparținând anilor 80! Descoperă în rândurile de mai jos care au fost trendurile specifice perioadei și cum să le porți acum!

Anii 80: caracteristici și trenduri în cea mai „nebună” epocă a modei

Dacă ultimii ani au devenit chiriași ai minimalismului în modă, anii 80 au fost marcați din toate punctele de vedere de maximalism. Culori vibrante, croiuri înnebunitoare, detalii extreme, machiaj intens, coafuri care sfidau orice lege a gravitației: acestea sunt doar câteva dintre trăsăturile care explică de ce anii 80 au fost cea mai bună expresie a zicalei „,more is more”.
Mai jos, noi vom face o călătorie fascinantă printre cele mai iubite trenduri ale perioadei: îți promitem că te așteaptă o incursiune spectaculoasă în poate cea mai fascinantă decadă a modei.

Power suits versus opulență

O mai ții minte pe Melanie Griffith în „Working Girl” („O femeie face carieră”)? Dacă nu ai văzut filmul, e cazul să o faci, deoarece e sugestiv pentru evoluția modei în anii 80. Personajul titular ajunge să ia locul șefei sale și bifează succes după succes, iar progresul său profesional e marcat prin costumele cu umeri supradimensionați, care evidențiau puterea și independența. E poate cea mai „serioasă” și mai elegantă influență a anilor 80!

La popul opus stă opulența, din toate punctele de vedere. Logouri la vedere, paiete, culoare, strălucire: poți spune orice despre anii 80, dar nu că i-am putea vreodată uita.

Sursă foto: Instagram.

Hip-hop

Deși acest curent a fost preponderent în anii 90, rădăcinile sale stau bine înfipte în decada 80. Salt-N-Pepa și Queen Latifah sunt cele mai vehiculate nume ale perioadei, aducând la rang de influențe supreme costumele mulate de aerobic sau, dimpotrivă, look-ul baggy, masculin, culorile vibrante, jachetele sport și accesoriile masive.

Sursă foto: Instagram.

Curentul punk

Apărând spre sfârșitul anilor 80, curentul punk venea să sălbăticească și mai tare o perioadă faimoasă până atunci pentru glamour-ul ei. Estetica era provocatoare, rebelă, cu geci de piele cu aplicații pe umeri, blugi rupți, celebrul tricou cu „the band” (formația preferată), bocancii masivi. Opoziția era realizată prin părul colorat în toate nuanțele curcubeului sau prin accesoriile glam, precum cerceii statement.

Sursă foto: Instagram.

Aerobicul la putere

Jane Fonda arată atât de bine acum grație pasiunii pentru aerobic din tinerețe. În anii 80, vedeta era un simbol al mișcării sport, iar elemente din costumele de aerobic făceau furori și în moda de stradă. Colorate, cu bandane care țineau departe coamele bogate de fruntea asudată, cu decolteuri adânci, outfiturile sport ale perioadei erau mult mai incitante decât orice vezi azi la sală.

Sursă foto: Instagram.

Mini, transparențe, senzualitate

Anii 80 ar avea ce să o învețe chiar și pe Kim Kardashian atunci când vine vorba despre etalarea feminității. Deși silicoanele nu erau încă la modă, rochia mini cu funde sau volane și transparențele făceau furori. În combinație cu părul bogat, ne demonstrau că femeie e o leoaică neîmblânzită. Lisa Bonnet ne arată de ce trendul era atât de hot!

Sursă foto: Instagram.

Machiajul și coafura

Poate cele mai emblematice elemente ale anilor 80 rămân machiajul și coafura caracteristice. Intense, pronunțate, colorate, look-urile se caracterizau prin pleoape în nuanțe puternice, ten translucid, pomeți îmbujorați, păr masiv, tapat, cu bucle, în care fixativul juca un rol central.

Sursă foto: Instagram.

Idolii perioadei

Dacă vrei să înveți ceva despre anii 80, urmărește aparițiile fashion icon-urilor perioadei: rebela Madonna, superba Cindy Crawford, serafica Brooke Shields, frumușica Julia Roberts, curajoasa Cindy Lauper, strălucitoarea Whitney Houston. Acestea sunt numai câteva dintre numele care au făcut această decadă de neuitat!

Sursă foto: Instagram.
Sursă foto: Instagram.
Sursă foto: Instagram.

Cum să porți azi elementele caracteristice ale anilor 80

Moda actuală se împrietenește din nou cu anii 80 și nu putem decât să ne bucurăm! Vezi cum să adaptezei cele mai hot influențe ale erei disco în outfiturile tale contemporane.

Încearcă un costum!

Poate cea mai puternică sursă de inspirație a anilor 80 rămâne look-ul masculin, cu costume cu umeri supradimensionați și o imagine la patru ace. Alege modele cambrate, precum Chloe Moretz, și asociază neapărat cu pantofi cu toc. În rest, abordează un machiaj și o coafură elegante și feminine.

Sursă foto: Instagram.

Alege o pereche de pantaloni de damă cambrați, pentru un joc de volume frumos cu sacoul cu umerii largi. La Dasha te așteaptă un model de zile mari!

Pantaloni negri office Juliana.

Mizează pe culori puternice!

Curentul color block părea să fi fost dat uitării în ultimele sezoane, dar revine într-un alai strălucitor. Fă-ți provizii de itemuri în nuanțe de roz, verde smarald, magenta, fucsia, violet, albastru regal, pe care să le combini unele cu altele.

Sursă foto: Instagram.

Sau poți apela la rochii care să le includă cu stil, așa cum este creația cu model multicolor de pe Dasha!

Rochie cu model in dungi multicolore Ivone.

Poartă o rochie mini!

Nu lăsa deoparte una dintre cele mai wow influențe ale anilor 80, mai ales acum, că se apropie sărbătorile! Rochiile mini sunt un element nelipsit din garderoba unei femei cu dragoste pentru modă: asociază volane, funde, umerii goi, așa cum se obișnuia în anii 80.

Sursă foto: Instagram.

Poartă însă neapărat cu bijuterii minimaliste, precum acest inel din argint cu zirconia,  ca să păstrezi și accente de minimalism modern.

Inel din argint cu pietre cubic zirconia.

Folosește paiete în miezul zilei!

Rochiile, fustele, pantalonii din paiete erau marile febleți ale anilor 80. Noi te sfătuim însă ca azi să te joci puțin cu aceste influențe și să le restrângi utilizarea. Aplică-le pe un pulover, pe care să îl porți alături de blugi și o geantă elegantă.

Sursă foto: Instagram.

Pantofii sport sunt de asemenea o prezență binevenită în acest ansamblu: ne place mult de tot modelul propus de Dasha!

Pantofi sport S-Karp negri cu albastru din piele naturala Anaida.

Anii 80 impresionează cu strălucirea, cu nebunia cromatică, cu vibrația lor plină de energie. Șterge puțin din monotonia cotidiană cu ajutorul lor și împrumută câteva dintre cele mai hot influențe ale perioadei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *