Cum porţi trendul etnic: top 5 modele de inspiraţie

February 12th, 2019

Poate că moda e imprevizibilă, dar există o constantă chiar și în evoluția ei impulsivă: trendul etno. Inspirația din tradiție și din folclor nu se va stinge niciodată, cu atât mai puțin într-o societate care caută să își recupereze personalitatea întorcându-se la autenticitate și la origini. Influențate de hainele purtate de străbuni sau de populațiile care mai duc încă un stil de viață simplu, trendurile etno sunt fanteziste, pline de creativitate și de vitalitate, ceea ce le face excelente în contextul de azi.

De la rochiile gipsy până în pământ la turbane, kimono-urile japoneze, uluitoarele broderii de pe hainele populare rusești sau bluzele tip ie inspirate de spațiul balcanic, sunt nenumărate influențe etno pe care să le urmezi. Acestora li se adaugă puloverele cu motive nordice, poncho-urile nord-americane, podoabele cu pene inspirate de triburile nomade, bogatele pattern-uri africane, franjurii specifici Vestului sălbatic sau costumele populare est-europene. Un lucru e cert: ai de unde să te inspiri pentru a crea un look etnic. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt cele 5 surse de inspirație pentru 2019!

Întoarce-te la origini: 5 trenduri etno de care să ții cont acum

Practic, trendul etnic e nesfârșit. Fiecare popor al lumii are specificul său, astfel că o incursiune în diversele curente etno seamănă cu o călătorie în jurul lumii. Tradițiile est-europene, motivele orientale, printurile tribale, moda Vestului sălbatic, veselia popoarelor insulare, moda gipsy, toate reprezintă surse din care să te inspiri atunci când îți alegi hainele cu motive etnice. Pentru un stil modern, acestea se vor alăturate pieselor casual, elegante sau glamour, pentru ca tu să ieși în evidență ca o prințesă a modei.

Descoperă mai jos topul 5 al motivelor etnice la modă acum! Mizează pe aceste detalii și vei fi o apariție ce va capta toate privirile!

Tricotajele

Sursa foto: Instagram.

Bineînțeles, reginele neîncoronate ale trendurilor etno pentru perioada actuală sunt tricotajele. Marele lor avantaj este acela că pot fi incluse fără probleme în vestimentația ta de zi cu zi. Spre deosebire de un kimono, de exemplu, un pulover cu motive etnice nu îți va da nicio bătaie de cap. Optează pentru imprimeuri specific nordice, cum sunt printurile geometrice (de exemplu, motivele norvegiene) sau pentru simboluri canadiene, precum în imaginea de mai sus, dar nu omite nici poncho-urile inspirate de popoarele din America Centrală.

Poartă cu pantaloni simpli și cu o geacă matlasată, alături de cizme confortabile. Le poți alătura și unei rochii lungi, fluide, cu specific gipsy, sau unui trening comfy. Important este să te simți bine în pielea ta. Pantalonii bleumarin de la Dasha sunt un exemplu perfect de articol vestimentar ce se potrivește cu tricotajele etnice.

Pantaloni bleumarin cu vipusca crem cu auriu Edith.

Printurile

Îți dorești trenduri etnice pline de viață și de creativitate? Optează pentru printuri! Și aici, paleta e extrem de extinsă: de la cele africane, vii și voluptoase, la jocurile geometrice nordice despre care îți vorbeam mai sus sau delicatele imprimeuri orientale. Pentru iarna 2019, noi îți recomandăm însă să te inspiri din cultura popoarelor din America Centrală (imprimeurile aztece sunt superbe) sau pentru motive specifice tradiției eschimoșilor.

Sursa foto: Instagram.

Cum porți? Dacă ești talentată în modă, asortează cu alte printuri. Optează pentru o jachetă cu inserții de blană și motive etno, pe care să o porți peste o maletă cu detalii geometrice. Finisează ținuta cu pantaloni negri simpli, care să nu rivalizeze cu abundența detaliilor din partea superioară a outfitului. Încheie cu ghete sau botine classy, precum acest model de Dasha.

Ghete negre din piele naturala Ubben.

Elementele tribale

Specifice mai degrabă verii, hainele cu motive etnice tribale sunt must-have. Principala sursă de inspirație este Africa: gândește-te la bogăția printurilor de pe continentul negru, la eclecticele turbane, la cerceii decorați cu pene și colierele statement masive. Culorile vibrante, precum roșul arzător, portocaliul ardent, verdele smarald sau galbenul solar sunt must în vestimentația ta, eventual chiar asociate.

Sursa foto: Instagram.

O rochie maxi e o idee minunată de a pune în practică acest curent, dar pentru vara 2019 noi îți recomandăm o ținută mai specială. Pornește de la o rochie mini cu print tribal și mâneci evazate. Completează cu o geantă din material textil, cu aceleași influențe etnice. Accesoriile fac diferența: papucii oranj și turbanul au fost parcă anume creați pentru acest outfit.

La fel de bine se potrivesc și sandalele roșu cu alb by Dasha.

Sandale rosu cu alb din piele naturala Anida.

Broderiile

Cine ar putea rezista farmecului unei piese brodate? Specifice curentelor gipsy, dar și spațiului est-european, broderiile au reprezentat modalitatea prin care populațiile de pe tot cuprinsul globului și-au înfrumusețat hainele. Gândește-te și la modelele amerindienilor, la rândul lor adorate în curentul hippie actual.

Însă în 2019 aducem la rang de influență majoră stilul inspirat de folclorul rusesc. Apelează la un batic cu broderie, pe care să îl integrezi într-o ținută office, de birou, cu cămașă albă apretată și pantaloni. Un șal de acest fel va face ravagii și peste o rochie lungă. Cât încă mai e frig, nu rata o haină lungă, cu broderie ca în poveștile cu prinți și prințese.

Sursa foto: Instagram.

Îndrăznește să asociezi piesele cu broderie cu rochii cu imprimeu floral, romantic. Ai grijă să păstrezi un fond cromatic comun și bucură-te de farmecul unei piese marca Dasha!

Rochie bleumarin inchis cu imprimeu floral Lolita.

Franjurii

Încheiem galeria de trenduri etnice cu poate cel mai răspândit și mai versatil element de acest tip: franjurii. De la populațiile nord-americane la șalurile gipsy, franjurii „se plimbă” peste tot, dovedind că nimeni nu le poate rezista.

În 2019 te sfătuim însă să mizezi pe interpretările a la Vestul Sălbatic. Poartă haine cu motive etnice și franjuri caracteristice acelei perioade, pentru un look în tendințe. Ca sursă de inspirație, aruncă o privire peste aparițiile din prezentările Etro ale sezonului de toamnă-iarnă. Un palton western cu franjuri va reprezenta o piesă perfectă în dressing-ul tău. Asociază cu culottes și o cămașă elegantă pentru nota 10 la stil!

Sursa foto: Instagram.

În secțiunea de bluze de pe Dasha vei găsi o mulțime de modele inspirate! Ne place bluza office cu dungi, în tonuri de cărămiziu, gata să facă față unui palton de piele western.

Bluza office rosu caramiziu cu dungi Amora.

Trendul etnic se va dovedi întotdeauna o alegere bună! Dovedește că ești posesoarea unui stil cu personalitate și lasă printurile, broderiile, franjurii, tricotajele și elementele tribale să îți desăvârșească apariția în acest sezon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *