Moda anilor 50: caracteristici și influențe actuale

January 18th, 2019

Poate nu la fel de prezenți în epoca actuală precum perioadele învecinate, anii 50 au fost marcați, atât din punct de vedere social, cât și al modei, de conformism. Nu era vorba într-atât de ceea ce femeile doreau să poarte, ci de norme. Abaterile erau rare și taxate ca atare, dar în general reduse și din cauza absenței pe piață a articolelor vestimentare care nu respectau tendințele.
Află din rândurile de mai jos care au fost cele mai importante caracteristici ale anilor 50, dar și cum să le integrezi în ținutele tale de acum, fără a părea că te-ai catapultat direct din epoca lui Marilyn Monroe!

Moda anilor 50: cele mai importante trăsături ale perioadei

Nu putem începe să descriem moda anilor 50 fără a ne referi la caracteristicile sociale și economice ale perioadei. Ca orice etapă din fashion, și această eră este strâns legată de contextul epocii. În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, societatea era încă animată de sentimentul victoriei, de vibrația vieții, de energie și patos. Mai ales în America, perioada este caracterizată de asemenea de un mare avans economic. Pentru a ajunge la prosperitate, țara înțelege că este cazul să muncească cu scopul de a atinge stabilitatea, iar recompensele urmau curând să apară: spre finalul anilor 50, foarte puține case rămăseseră fără televizor și alte aparate electrocasnice. Pe plan social, femeile continuau să fie considerate inferioare bărbatului, fiind apariții proaspete în câmpul muncii, majoritatea rămânând casnice..

Sursa foto: Instagram.

Aceste considerente duc la o modă foarte feminină, deși nu atât de strălucitoare precum cea a anilor 20, de exemplu. Silueta predominantă e cea în linie de A: cu talia neapărat accentuată, cu bustul și șoldurile cât mai pline. De partea cealaltă, fusta creion, cu o lungime ce depășește bine genunchii, ajungând până la jumătatea pulpei, e a doua favorită a femeii. Iar dacă erai Marilyn Monroe, îți permiteai să apelezi și la un șliț adânc.

Sursa foto: Instagram.

Puține femei purtau pantaloni, majoritatea costumelor fiind alcătuite din bluză și fustă. Cardiganele cuminți, cu nasturi, sunt una dintre marile obsesii ale perioadei. Jachetele sunt voluminoase, aproape masculine, ascunzând rochiile delicate și feminine. Fustele sunt ample, contribuind la conturarea unei siluete cât mai voluptoase.

Sursa foto: Instagram.

Imprimeurile care fac ravagii în această perioadă sunt cele florale, alături de carouri și, bineînțeles, femininele buline. În ceea ce privește culorile, moda anilor 50 se caracterizează printr-o vibrație aparte: sentimentul împlinirii, al reușitei, cerne pe rochii și pe fuste, pe bluze și pe cardigane, pe paltoane și pe costumele de baie cele mai puternice și mai intense nuanțe.

Sursa foto: Instagram.

Însă cel mai important factor al modei anilor 50 trebuie să fie accesoriile. Nicio femeie care se respecta nu ieșea din casă perfect aranjată, parfumată și asortată. Este momentul de maximă expansiune al eșarfelor de șifon, al curelelor, al mănușilor ultra elegante. Pălăriile sunt un must-have, la fel ca și baticurile purtate stilat pe cap.

Sursa foto: Instagram.

De asemenea, pantofii se supun aceleiași reguli a feminității: au toc, sunt eleganți și ultra rafinați!

Cum adopți acum principalele trăsături ale modei anilor 50

Demult nu a mai fost predilectă în tendințe moda anilor 50! Decadele sale învecinate s-au dovedit mult mai norocoase din acest punct de vedere. Anii 60, 70, 40, 80 și 90 au făcut furori în modă, ceea ce nu înseamnă că, dacă ești pasionată de cea mai feminină epocă, nu o poți traduce în aparițiile sale.

Începe cu o fustă-creion! Asociază azi cu tricouri rock, cu mantouri colorate și pantofi sport, pentru a da o conotație contemporană outfitului tău.

Sursa foto: Instagram.

La fel de actuale și de dorite sunt bulinele. Unele dintre imprimeurile vedetă ale anilor 50, acestea vor contura ușor o apariție ultra feminină. Aplică-le neapărat pe rochii cu talia accentuată, cu centură, în linie de A și cu croi midi. Pantofii sau sandalele cu toc și buclele romantice completează acest look care poate rămâne ancorat în integralitate în anii 50.

Sursa foto: Instagram.

Iar accesoriile merită la rândul lor o porție din atenția ta! Mănușile reprezintă pecetea feminității, și poate ar trebui să apelăm mai des la ele. Optează pentru unele din piele, în nuanța untului, și asociază-le unui outfit compus din cardigan cu aplicații de perle și o slip dress de mătase, pentru valențe a la anii 20. O beretă va completa acest look cu influențe stylish pariziene.

Sursa foto: Instagram.

Din fericire, magazinele autohtone conțin o selecție bogată de articole vestimentare inspirate de anii 50! Iar vedeta din acest punct de vedere sunt rochiile! Apelează la modele în cloș, cu talia marcată și cu inserții de peplum care să confere și mai multă feminitate acestei siluete. De asemenea, articolele vestimentare acoperite cu imprimeu cu buline reprezintă o alegere excepțională pentru femeile îndrăgostite de moda anilor 50. Găsești astfel de modele de rochii superbe la Dasha!

Rochie office bleumarin cu buzunare Bluemoon si Rochie midi bleumarin cu buline crem Afina.

La categoria genți vei descoperi de asemenea modele ce ar face mândră orice femeie a anilor 50. Mizează pe modele extrem de elegante, așa cum este această geantă roșie absolut senzațională!

În ceea ce privește pantofii, optează pentru variante ultra sofisticate, așa cum sunt acești pantofi bordo decorați cu o fundă drăgălașă. Vei emana feminitate prin toți porii grație lor!

Geanta rosie din piele naturala Oriana si Pantofi bordo din piele naturala lacuita Alberta.

Acestea sunt caracteristicile anilor 50 și trăsăturile actuale ale unui stil care se inspiră din această perioadă. Lasă-te influențată de aura de feminitate și de romantism a epocii și conjug-o în outfituri care te pun în evidență.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *