Moda anilor 20: ce purtau divele de altădată și cum te poți inspira din stilul lor

November 6th, 2018

E imposibil să definești istoria modei fără a te raporta la anii 20, atât au fost de marcanți în fashion. Stilul flamboaiant, estetica grațioasă, cu accent pus pe spectacol, asortarea fabuloasă a rochiilor cu accesoriile, cu pălăriile, cu geanta și pantofii marchează o perioadă considerată a fi una dintre cele mai glam ale tuturor timpurilor.
Îți vom povesti azi despre caracteristicile anilor 20, hainele reprezentative ale perioadei, ținutele pe care femeile le purtau ziua sau seara, dar și inspirația pe care o poți extrage în prezent. Lasă-te cucerită de una dintre cele mai extraordinare decade din istoria modei în rândurile de mai jos!

Moda anilor 20: caracteristici ale epocii The Roaring Twenties

E suficient să analizezi puțin contextul social și politic al anilor 20 pentru a înțelege substraturile cele mai profunde ale modei acelei perioade. Suntem plasați imediat după încheierea Primului Război Mondial, ceea ce înseamnă că umanitatea e cuprinsă de o vibrație fără precedent. Principala consecință a acestui context este eliberarea: aristocrația suferă lovituri pretutindeni, iar marile mase ale populației încep să aibă acces la articole de lux care până atunci erau rezervate doar nobililor. Hărțile se schimbă, dispar imperii, iar Statele Unite ale Americii încep să încline subtil, dar semnificativ balanța puterii dinspre Europa.

Sursă foto: Instagram.

Pe plan social, cel mai important eveniment este dat de obținerea dreptului de vot de către femei. Emanciparea e vizibilă nu numai pe plan politic, dar și în ceea ce privește atitudinile: femeile renunță la inhibiții și la corsete, scurtează rochiile și îmbracă haine mai provocatoare, fumează în public și încep să discute deschis despre sexualitatea lor.

Pe plan cultural, este momentul de apogeu al fetei flapper, deschisă, cuceritoare, care adoră să flirteze. E de asemenea perioada Generației pierdute, când nume mari precum soții Fitzgerald, Ernest Hemingway sau John Steinback schimbau America pentru Europa, parcă într-o ultimă încercare a Lumii Vechi de a dovedi că îi este superioară celei Noi.

În ceea ce privește moda, rochiile fără formă sunt marea obsesie a momentului. Talia coboară, lungimea se încadrează undeva între glezne și genunchi, dar nu urcă mai sus de atât. Aplicațiile strălucitoare, broderiile, mărgelele, penele, paietele decorează rochii la fel de delicate precum o operă de artă: e și păcat că aceste creații au fost concepute din materiale subțiri și nu au rezistat trecerii timpului. Divele momentului erau asortate din cap până în picioare, cu pălării decorate la rândul lor cu pene și bijuterii, care le scoteau în evidență boburile perfect tăiate.

E momentul de maximă strălucire al dresurilor din mătase, pantofilor cu toc, coafurilor bob la garconne, denumite astfel datorită faptului că, pentru prima dată în istorie, femeile purtau părul scurt din proprie inițiativă. Lenjeria intimă devine luxuriantă, mângâietoare, corsetele sunt în sfârșit înlocuite de sutiene, ce susțin sânii și le prezervă forma. Machiajul e glam, cu accent pus pe buze perfect rujate, pe ochi încondeiați și pe cât de multă seducție putea susține o perioadă de care ne desparte deja aproape un secol.

În ceea ce privește divele perioadei, Coco Chanel, Clara Bow, Colleen Moore, Louise Brooks, Greta Garbo, Valentina Schlee, Gloria Swanson, Dorothy Sebastian și Joan Crawford se numără printre uluitoarele femei pe care le admirăm și acum. O adevărată deschizătoare de drumuri este și Josephine Baker, renumită pentru al său „the banana dance”, care a inspirat-o și pe Beyonce, și pe care o poți admira și în imaginea de mai jos.

Sursă foto: Instagram.

Epoca jazz-ului: articole vestimentare și ținute în vogă

Poate cel mai important item al anilor 20 este rochia: foarte puține femei ieșeau din casă îmbrăcate în altceva. Stilul era unul decadent, cu influențe din Art Deco, de un glamour cuceritor. Talia rochiilor era joasă, aproape în dreptul șoldurilor, iar forma lejeră reverbera în ton cu liberalizarea moravurilor. După secole de opresiune, femeile nu mai doreau să fie încarcerate în nimic: nici în corsete, nici în creații care să le marcheze talia.

Sursă foto: Instagram.

Rochiile prețioase ale momentului erau concepute din cea mai fină mătase, pe modelul de azi al the slip dress. Atunci când simțeau nevoia de mai multă stabilitate, femeile apelau la o curea, ce era concepută însă cel mai adesea din același material și culoare ca rochia, trecând deci neobservată, aproape. Broderiile delicate din regiunea pieptului, mărgelele, aplicațiile, paietele, toate transformau aceste creații într-o adevărată feerie vizuală. Cele mai multe rochii se terminau în jurul gleznelor, deși erau și femei cărora le plăcea să își afișeze picioarele.

O altă componentă a modei anilor 20 erau seturile din două piese, cel mai adesea alcătuite dintr-o bluză și o fustă din flanel, cu pliseuri. Cu influențe sport, acestea începeau să marcheze interesul generațiilor de aur pentru petrecerea timpului în aer liber. De asemenea, este și perioada în care femeile încep să meargă la plajă, acolo unde costumele de baie au primele apariții.

Sursă foto: Instagram.

În antiteză cu femeia pusă mereu la patru ace, frumoasă și strălucitoare, este și cea care poartă costum de inspirație masculină. E adevărat că influența nu e atât de puternică și se manifestă mai ales spre finalul anilor 20, devenind dominantă în următoarele decade. Dar, deși rare, costumele nu sunt absente acum. Femeile poartă șosete la vedere, pantaloni scurți, cămăși, cravate precum bărbații, deși, așa cum am mai spus, stilul e încă la stadiul de pionieri, avându-le drept reprezentante pe Coco Chanel și Louise Brooks.

Sursă foto: Instagram.

Pălăriile completează galeria elementelor nelipsite din anii 20. În ceea ce privește designul, posibilitățile erau nenumărate, accentul fiind pus pe bonete, dar și pe accesoriile de tip fedora sau Newsboy hat. Însă ceea ce atrăgea atenția erau decorațiile ce scoteau aceste pălării din anonimat: pene de struț, trandafiri din mătase, funde, ace, dantelă aurie, catifea, tot ce le putea da un aer cât mai festiv era binevenit.

Cu o dragoste atât de mare pentru rochii și condiții meteo mai dure decât azi, în societatea încălzirii globale, e de la sine înțeles că paltoanele reprezentau la rândul lor un articol vestimentar caracteristic modei anilor 20. Cel mai adesea confecționate din lână și în tonuri pale sau în nuanțe de maro sau bleumarin, paltoanele erau decorate cu nasturi mari și neapărat cu blană.

Sursă foto: Instagram.

Pantofii erau la rândul lor mici bijuterii. Închiși cel mai adesea în dreptul gleznei, aveau toc înalt seara și mai jos în timpul zilei, atunci când femeile necesitau totuși o încălțăminte mai practică pentru job. Culorile făceau cel mai frecvent parte din categoria neutrelor, deși și nuanțele vii erau întâlnite. Vârful era rotund, iar cataramele nu lipseau.

Alte elemente caracteristice modei anilor 20 sunt: puloverele și cardiganele de lână, pantofii cu funde, jachetele sport, scurte, a la Coco Chanel, costumele făcute la croitor.

În ceea ce privește ținutele, acestea variau semnificativ de la zi la seară. Emanciparea femeii a deschis drum spre o existență cantonată ziua în jurul joburilor (era pentru prima dată când femeile aveau dreptul de a se angaja și pe alte posturi în afară de domeniul serviciilor), iar seara răvășită de petreceri memorabile, distincții ce explică și moda diferită.

Sursă foto: Instagram.

Ținutele de zi gravitează în jurul rochiilor cu mânecă lungă, al fustelor și bluzelor asortate, purtate alături de pălării cloș, dresuri, mănuși, poșete și poate câteva bijuterii, în funcție de posibilități. Modelul Mary Jane și pantofii Oxford erau accesoriile momentului.

Dar moda exploda cu totul seara! Fetele flapper străluceau în ținute eclectice și electrice împodobite cu mărgele, franjuri, aplicații strălucitoare, cu părul scurt și buclat în jurul feței și rujul intens și proaspăt. Rochiile erau fără mâneci, cu aceeași siluetă fără formă, dar cu paiete, glitter, pene, franjuri. Tiarele împodobite cu diamante, șalurile fanteziste de mătase, evantaiele cu pene, colierul lung de mărgele împodobeau aceste apariții care tăiau respirația. Brățările fixe, de aur, și coafurile fără niciun fir de păr rebel completau look-uri ce păreau desprinse din filmele de la Holloywood. Jazz-ul mângâia urechile fine, caviarul era mai gustos ca niciodată, petrecerile mai decadente ca azi și poate și iubirea mai arzătoare.

Sursă foto: Instagram.

Moda anilor 20 și societatea contemporană

E evident că nu te poți îmbrăca în întregime precum o flapper girl în ziua de azi, deoarece nu vei fi considerată o prezență rafinată, ci mai degrabă una…tulburată. Ceea ce nu înseamnă că nu poți adopta elemente din perioada respectivă cu grație și cu feminitate.

În ceea ce privește cele mai importante surse de inspirație, episoadele din Downton Abbey, popularul serial britanic despre o familie de nobili englezi de la începutul secolului XX reprezintă una dintre cele mai importante modalități prin care poți plonja în moda anilor 20. Stilul lui Mary, Edith sau Rose te va vrăji, evocându-ți vremuri în care femeile se puteau dichisi cel puțin o oră doar pentru a coborî să ia masa alături de familie.

Sursă foto: Instagram.

Pentru că e vorba despre epoca jazz-ului, nu puteam uita nici de Marele Gatsby. Poate că cel mai profund simbol al the flapper girl este Daisy Buchanan, cu al ei bob perfect și rochii ce te fac să suspini de încântare.

Sursă foto: Instagram.

Și totuși, cum poți traduce influențele din moda anilor 20 în ținutele pe care le porți acum? Adoptă în outfiturile tale detalii specifice ale acelei epoci, așa cum sunt cusăturile elaborate, broderiile artistice, culorile pale, pastelate, în vestimentația de zi, și tonurile de pietre prețioase în cea de seară. Renunță să îți mai evidențiezi formele și impresionează într-o rochie de tip slip dress incredibil de seducătoare și de diafană, totodată.

O altă modalitate de recrea farmecul perioadei este prin rochiile de petrecere. Dacă moda anilor 20 ți se pare un pic prea fastuoasă pentru a putea fi abordată în vestimentația de zi a societății de azi, nu același lucru poate fi spus despre outfiturile de party. Gândește-te la rochii decorate cu paiete și pene, așa cum vedem la marii creatori de azi. De asemenea, franjurii aplicați peste rochii strălucitoare vor face întotdeauna furori; Kate Moss a impresionat într-o astfel de creație, ce ne-a rămas imprimată pe retina fashion.

Sursă foto: Instagram.

Mănușile lungi, purtate sau nu cu rochii scânteietoare, reprezintă o altă metodă de a readuce la viață tot glamour-ul epocii Jazz-ului. Le poți asorta, precum în imaginea de mai jos, cu o rochie roșie acoperită de paiete, dar și cu o creație albă, imaculată, minimalistă, pentru o tușă a la anii 20 perfect ancorată în prezent. Bandanele strălucitoare, prinse peste o coafură bob cu bucle perfect definite, vor reînvia la rândul lor șarmul nemuritor al unei flapper girl.

Sursă foto: Instagram.

Poate cea mai uzuală metodă de a te bucura din nou de anii 20 este în outfiturile de zi ce urmăresc influențele cu tentă masculină ale perioadei. Da, ne referim la acele costume din menwear care fac furori acum. Deși e adevărat că acestea au devenit hit în fashion abia în decadele următoare, nu putem uita că punctul lor de pornire a fost reprezentat de anii 20. Apelează atât la costumele slim, dar și la cele cu pantaloni și sacou oversized și cu talia marcată. O pereche de pantaloni office precum cei gri, de costum, sau cei negri cu dungi, disponibili la Dasha, vor fi prezențe binevenite în dressing care vor aminti de acest curent al emancipării trezit în anii 20 și te vor face mândră de predecesoarele tale și de lupta lor.

Pantaloni office gri Adelinne si Pantaloni negri cu dungi gri Silvia.

Desigur, poți apela și la rochiile fluide, lejere ale anilor 20. Dat fiind însă faptul că moda actuală pare să le fi uitat, va fi poate necesar să ți le croiești singură, după tipare. Dacă ți se pare o idee bizară, află că așa se comportau și majoritatea fashionistelor perioadei, deoarece ideea de a cumpăra din magazinele generale sau de la un creator de modă era încă în fază inițială în mijlocul The Roaring Twenties.

Dacă vrei însă să recreezi mai fidel spiritul perioadei, accesoriile sunt cele care îți vor sări în ajutor. Și ne referim aici mai ales la pantofi, a căror eleganță specifică va fi o adevărată gură de aer proaspăt într-un deceniu guvernat de influențe sport și practice binevenite, dar mult prea adesea prea banale. Mizează cu inima liberă pe modelul Mary Jane, pe pantofii Oxford și pe cei cu vârful rotund.

Ce e mai frumos în anii 20 palpită și pe Dasha. Pantofii Oxford negri îmbină strălucirea pielii lăcuite cu influențele masculine atât de dragi acestei perioade, iar modelul Alberta, cu toc mic și fundă, e pur și simplu adorabil.

Pantofi Oxford negri din piele naturala Lexi si Pantofi negri din piele naturala Alberta.

Am vedea o flapper girl mergând la jobul de dactilografă într-o pereche de pantofi bleumarin cu fundă, iar modelul acoperit cu imprimeu floral reprezintă o superbă interpretare modernă a acestor influențe.

Pantofi bleumarin din piele naturala Alberta si Pantofi din piele naturala cu imprimeu floral multicolor Edith.

Desigur, bijuteriile rămân soluția cea mai glamour de a reprimi anii 20 în viața ta! Ia-ți colierul de perle și poate tiara de diamante și dovedește că viața merită trăită la fel de intens, de pătimaș și de zgomotos ca după un mare război.

Moda anilor 1920 se caracterizează prin opulență, glamour, eleganță, feminitate și strălucire. Adu puțin din vibrația ei în viața ta, cu ajutorul sfaturilor noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *