Bumbacul și importanța sa în industria materialelor textile

May 29th, 2019

Ce ar fi fost umanitatea fără descoperirea bumbacului? Cu siguranță, nu am fi ajuns unde ne aflăm acum. Bumbacul constituie în continuare cea mai răspândită fibră textilă din dulapurile noastre și reușește să facă față cu brio competiției din partea umor materiale mai prețioase, așa cum sunt mătasea, dantela sau catifeaua.

Dacă nu ești încă 100% convinsă de faptul că bumbacul își merită cu prisosință locul de frunte în industria textilă, îți vom vorbi mai jos despre importanța sa. Află tot ce trebuie să știi despre materialul vedetă din dressing-ul tău!

Cum se obține bumbacul?

Atunci când ne gândim la procesul de obținere a bumbacului, ne imaginăm de multe ori câmpurile întinse din „Pe aripile vântului”. E adevărat că bumbacul reprezintă una dintre cele mai importante culturi americane, și nici nu e de mirare: această plantă are nevoie de un climat special, cald, cu un anumit nivel al precipitațiilor în perioada de creștere și cu lipsa lor în cea de recoltare.

Bumbacul e produsul finit rezultat din planta de bumbac. Se estimează că sunt necesare circa 2-6 semințe pentru a răsări o plantă, și de 90 de zile pentru ca aceasta să se dezvolte așa cum trebuie. Când s-a atins acest prag, capsulele se deschid și planta este recoltată. Acest proces poate fi realizat fie manual, prin intermediul culegătorilor, dar și mecanic, prin aparaturi și mașini. După ce este transportat apoi în stațiile de agregare, bumbacul e separat în fibre și semințe și organizat apoi în baloturi.

Fibrele de bumbac sunt folosite în industria textilă, la fabricarea pieselor de îmbrăcăminte, dar și a lenjeriei intime, a lenjeriilor de pat, a articolelor sanitare și a fibrelor artificiale. În ultimii ani, odată cu dezvoltarea tehnologiei, bumbacul este folosit și în industria tehnică, pentru fabricarea furtunilor și a benzilor cu elemente din bumbac.

Ce beneficii au țesăturile din bumbac?

Știm deja că nepretențiosul bumbac este una dintre cele mai bune și sigure alegeri atunci când vine vorba de hainele noastre. De ce? Îți explicăm în rândurile de mai jos!

Bumbacul are proprietăți de răcire a pielii și ajută la absorbția apei.

Aceste proprietăți fac ca fibra de bumbac să fie pur și simplu excelentă pentru hainele tale de vară. Bumbacul e cea mai bună alegere în zilele calde și fierbinți, deoarece lasă pielea să respire și absoarbe transpirația.

Fiind natural, bumbacul îți oferă de asemenea o senzație uluitoare de prospețime. Un alt atu al său este că textura sa nu e compromisă pe timpul zilei din cauza căldurii, așa cum se poate întâmpla cu fibrele sintetice, și nici nu ajunge să miroasă urât din cauza transpirației, Chiar și la peste 40 de grade, tricoul tău din bumbac va fi mereu fresh și reconfortant.

Sursa foto: Instagram.

Bumbacul e o fibră extrem de rezistentă.

Spre deosebire de mătase, de exemplu, pe care trebuie să o speli și să o porți cu cele mai mari precauții, bumbacul e extrem de rezistent. De aceea e recomandat pentru uniforme sau pentru acele piese pe care le porți des și le speli pe bandă rulantă.

De asemenea, bumbacul e rezistent la căldură, ceea ce înseamnă că poți călca fără probleme hainele. Nu este interzis nici să folosești detergenți mai agresivi, deși din acest punct de vedere ar trebui să îți pui unele întrebări (nu pentru siguranța bumbacului, ci a ta).

Bumbacul e moale.

Una dintre cele mai interesante trăsături ale bumbacului este legată de faptul că, deși e extrem de rezistent, se dovedește în același timp moale, comod și confortabil de purtat. Este motivul pentru care reprezintă o opțiune extraordinară pentru acele haine care stau aproape de pielea ta, precum rochiile sau tricourile, dar și lenjeria intimă. De asemenea, articolele din bumbac se dovedesc ușor de asortat cu aproape orice ai în dressing.

Bumbacul e hipoalergic.

E ieșit din comun ca articolele din bumbac să provoace alergii, de aceea această fibră textilă reprezintă o alegere de zile mari pentru persoanele care suferă de sensibilitate a pielii. Bineînțeles, și femeile cu piele normală se vor bucura de compania sa extrem de reconfortantă.

Bumbacul nu necesită o îngrijire specială.

Recunoaștem că, oricât de tare ne-ar plăcea o haină, atunci când descoperim că are nevoie de un tratament special începem să o vedem ca pe o bătaie de cap. Nu e cazul cu bumbacul tău drag! Această fibră textilă se spală în orice condiții și tehnologiile noi au creat materiale care nici măcar nu mai necesită călcare. Pur și simplu e gata de purtat de cum s-a uscat!

Rochii din bumbac cu imprimeu floral pentru o primăvară colorată

Bumbacul reprezintă un material excelent pentru primăvară: aproape că nu am putea găsi un exemplu mai bun! Optează pentru rochii din bumbac cu imprimeuri vesele, cu flori sau cu motive din lumea insectelor sau a animalelor, cu design grafic sau cu printuri pline de creativitate.

La Dasha te tentăm cu cele mai frumoase rochii de damă din bumbac! Uite pe ce am pus noi ochii!

Începem cu o rochie din bumbac cu imprimeu floral care se va dovedi perfectă pentru birou. Tonurile de gri sunt sofisticate și rafinate și reprezintă una dintre cele mai bune alegeri pentru această primăvară.

Rochie gri cu imprimeu floral colorat Patrice.

Nuanțele de portocaliu sunt pe buzele tuturor în acest sezon! Alege o rochie care te face să te simți fericită prin simpla purtare, ușoară și cambrată, cu talia evidențiată.

Rochie office oranj cu buzunare Novia.

Croiala sixties a făcut furori în ultimii ani: o rochie semi-ajustată pe talie, care cade în linii de A, cu imprimeu floral și nuanțe de albastru și roșu e must-have acum!

Rochie bleumarin cu imprimeu floral Mary.

Mult mai delicată și mai suavă, rochia portocalie din bumbac cu imprimeu floral Sophie ar trebui să se regăsească în dressing-ul tău în acest anotimp. Are mânecă scurtă și bufantă, croială cambrată în talie și decolteu în V, care alungește silueta.

Rochie portocalie din bumbac cu imprimeu floral Sophie.

Ce poate fi mai spectaculos primăvara decât nuanțele de alb pur? Este timpul să revii la culoarea ce marchează nevinovăția și care strălucește atât de frumos sub razele soarelui, dar pe care avem tendința de a o trece cu vederea în anotimpul rece. Combină cu pantofi colorați!

Rochie crem deschis din bumbac Sandra.

Bumbacul este unul dintre cele mai apreciate materiale textile datorită calităților pe care ți le-am expus în rândurile de mai sus. Reprezintă o alegere excepțională pentru primăvară!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *