Tipuri de pantofi: 5 modele statement pentru orice garderobă

June 12th, 2019

Folosim titulatura de „pantofi” în sens general pentru a delimita nenumărate modele, dar în realitate variantele tradiționale sunt diferite de balerini sau de sandale. În rândurile de mai jos îți vom dezvălui care sunt cele mai comune tipuri de pantofi, ce vor răspunde tuturor gusturilor și te vor transforma rapid într-o fană adevărată.

Vezi mai jos care sunt tipurile de pantofi cu valoare statement, perfecți pentru orice garderobă. Descoperă cum să îi asociezi în 2019, dar și un crâmpei din istoria acestor modele adorate de femei din cele mai vechi timpuri!

Pantofii Stiletto

Nu se știe cu precizie cine a inventat pantofii stiletto, tot ceea ce putem spune este că au apărut cândva în jurul anilor 40 în Franța. Denumirea lor este inspirată de „stilet”, acel pumnal mic, subțire și ucigător; da, putem afirma că înțelegem perfect de ce pantofii noștri preferați poartă acest nume.

Prin ce se caracterizează? Pantofii „stiletto” au vârful ascuțit și tocul înalt și subțire. Acestea sunt trăsăturile de la care nu te poți abate: orice model care nu le prezintă nu este un stiletto veritabil. În rest, rămâne la latitudinea designerilor să inoveze, aplicând perle, mărgele, ținte, diverse decorații sau panglici care se leagă pe picior. Ai nevoie de cel puțin 3 perechi de stilettos în garderoba ta: unii nude (sunt fenomenali deoarece alungesc seducător picioarele), unii negri, pentru orice ținută, și unii colorați, pentru a atrage toate privirile.

Sursa foto: Instagram.

În ceea ce privește outfiturile, stilettos sunt renumiți pentru versatilitatea lor. Îi poți purta la ținute feminine, cu rochii midi (evită asocierea cu cele maxi sau mini), cu fuste cu asimetrii sau cu salopete. Arată însă senzațional și alături de jeans, fie că sunt skinny sau lejeri, cu pantaloni cu talie înaltă, cu culottes sau cu pantalonii tip paperbag.

Pantofii Pumps

„Pumps” a devenit mai mult decât un nume, ci e mai degrabă un sinonim pentru pantofi, în general. Azi, desemnează toate acele modele clasice, care nu pot fi caracterizate drept stilettos. Însă originea sa e mult mai îndepărtată, apărând pentru prima dată în secolul al XIX-lea, atunci când pumps erau purtați de către bărbați. Abia cu timpul au intrat și în garderoba femeilor.
Aspectul „pumps” depinde azi mult de zona în care te afli. În America au tocul înalt și subțire ca la stilettos, dar cu vârf rotund (elementul tradițional al pumps), dar în Europa sunt în general caracterizați prin toc gros și mediu sau mic. Firește, variantele moderne includ și vârful ascuțit: atât timp cât pantoful nu poate fi confundat cu un stiletto, intră ușor în categoria „pumps”.

Sursa foto: Instagram.

Cu ce porți? Ținutele ladylike sunt cele mai recomandate. Asociază cu fuste midi și topuri romantice, cu rochii înflorate sau cu pantaloni de mătase. Pumps merg însă și cu o pereche de blugi lejeri și un tricou sau un pulover simplu, dar și cu o salopetă confortabilă.

Pantofii d’Orsay

Precum „pumps”, și pantofii d’Orsay au fost inițial creați pentru garderoba masculină. Au apărut tot în secolul al XIX-lea, purtând semnătura nobilului Alfred Guillaume Gabriel, devenit Conte d’Orsay. Concepuți ca pantofi militari, d’Orsay au fost curând împrumutați în garderoba feminină, fiind decorați și cu tocul înalt pe care îl cunoaștem azi.

Pantofii d’Orsay se caracterizează în primul rând prin faptul că una dintre laterale sau ambele sunt decupate, afișând astfel piciorul într-o poziție grațioasă, arcuită. Vârful e cel mai adesea ascuțit, iar călcâiul acoperit. Pantofii pot fi prevăzuți cu toc, dar există și varianta cu talpă plată. Din cauza faptului că se dovedesc mai greu de purtat decât pumps sau stiletto, existând riscul să îți scape din picioare, pantofii d’Orsay sunt adesea îmbogățiți cu catarame sau barete în jurul gleznei, care să asigure stabilitate.

Sursa foto: Instagram.

Cum îi porți? Fiind vorba despre un model mai dificil de încălțat, pantofii d’Orsay se pretează în general ocaziilor speciale, precum nunți, botezuri, petreceri sau cocktail-uri. Desigur, mai ales dacă ai ales varianta plată, sunt perfecți și pentru vestimentația de zi cu zi. Asociază cu fuste midi sau scurte, cu pantaloni deasupra gleznei sau cu colanții de cycling la modă acum, care le vor reliefa frumos latura sofisticată.

Pantofii Oxford

Da, aducem din nou în discuție un model masculin prin excelență. Inspirat de ceea ce purtau studenții și profesorii la Oxford, acest model de pantofi emană profesionalism, eleganță și seriozitate, ceea ce îl face absolut perfect pentru a fi purtat în mediul business.

Pantofii Oxford descriu orice model care amintește de accesoriile tipic masculine. În ultimii ani ei au fost însă dotați cu o talpă ortopedică, cu platformă și cu diverse aplicații. Din piele lăcuită, cu animal print sau cu decorații care atrag privirea, pantofii Oxford au depășit perimetrele universităților de top și au ajuns în mediul fashion.

Sursa foto: Instagram.

Descoperă online nenumărate modele de pantofi Oxford care se vor preta la orice garderobă și la orice ținută. Modelul înflorat e pur și simplu perfect pentru primăvară: poartă cu blugi și cu tricoul tău preferat și te vei simți pur și simplu fabulos.

Pantofi Oxford cu imprimeu floral din piele naturala Fiorentin.

Pantofii Slingbacks

Unul dintre cele mai celebre designuri de pantofi Slingback a apărut în 1957, atunci când Chanel lansa modelul în două culori, reinterpretat și de Karl Lagerfeld în 2015. Accesoriile se caracterizează prin faptul că au o curelușă la spate, în dreptul gleznei sau deasupra călcâiului. Partea din spate a pantofului este neacoperită, iar restul designului e lăsat la latitudinea creatorului. Avem modele de Slingback cu toc, cu vârf ascuțit, tip wedges sau sandale, dar și cu talpă plată.

Fiind unul dintre cele mai lejere modele de pantofi, Slingbacks pot fi purtați în aproape orice circumstanțe. Se potrivesc și cu fustele și rochiile scurte și arată excelent în combinație cu pantaloni comozi sau mai largi. De asemenea, Slingbacks se dovedesc o alegere excelentă pentru perioada de tranziție dintre anotimpuri.

Sursa foto: Instagram.

Pantofii de mai sus sunt cele cinci modele pe care ar trebui să le ai și tu în garderobă. Investește în stiletto, în pumps, în pantofi Oxford, în Slingbacks și în modelul d’Orsay și asortează-le ținutelor tale preferate, pentru un stil desăvârșit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *