Semnificaţia culorilor: cum îți alegi ţinutele de zi cu zi

May 28th, 2019

Te-ai gândit vreodată să îți alegi hainele în funcție de efectul pe care îl produce culoarea lor? Dacă nu, poate că este cazul să începi să o faci. Culorile au o semnificație puternică, dincolo de sentimentele sau de preferințele tale.

Azi îți vorbim despre psihologia culorii și despre cum să o folosești în avantajul tău, pentru a crea look-uri care impresionează din toate punctele de vedere și care lucrează pentru împlinirea intențiilor tale. Află cum să îți alegi hainele în funcție de semnificația culorii!

Semnificaţia culorilor în psihologie

Purtăm un ruj roșu pentru că ne face să avem încredere în noi și alb în ziua nunții, ca să marcăm puritatea. De când Isaac Newton a descoperit cum se formează culorile, în secolul al XVII-lea, prin intermediul luminii, suntem tot mai fascinați de efectele acestora.

Însă atribuirea unei semnificații către o culoare nu e o invenție recentă. Încă din Antichitate, oamenii au început să repartizeze culori unor anumite pături ale societății (de exemplu, preoții care purtau alb) sau unor anumite ranguri (în Imperiul Roman, movul era semn al autorității).

Psihologii sunt de părere că fiecare culoare provoacă o anumită reacție asupra creierului, atunci când acesta internalizează percepția asupra sa. Deși cercetările științifice nu au avansat foarte mult din acest punct de vedere, există un set de semnificații pe care îl atribuim fiecărei nuanțe.

Astfel, roșul e sinonim cu războiul și cu dorința, dar și cu energia și puterea, stimulând metabolismul și atrăgând atenția asupra sa. De partea cealaltă, verdele are exact efectul advers asupra creierului: simbolizează prospețimea, creșterea, fertilitatea, vindecă și calmează nervii, încetinind metabolismul. Galbenul semnifică în psihologia culorilor fericirea, iar albastrul entuziasmul, pacea și spiritualitatea.

Cum poți folosi aceste semnificații ale culorilor în vestimentație? Vezi în rândurile de mai jos!

Semnificaţia culorilor în vestimentaţie: cum te îmbraci pentru a transmite mesajul corect
Am văzut cum culorile au un impact asupra creierului și a psihicului uman. Este suficient să reții aceste simboluri și să le folosești de fiecare dată când te îmbraci cu un anumit scop. Iată cum să profiți de aceste semnificații de culori!

Albul semnifică inocența și puritatea, bunătatea, siguranța fizică și morală, sugerează credința și perfecțiunea. Îmbracă alb atunci când vrei să arăți cuiva că poate avea încredere în tine: de ce crezi că este nuanța pe care o preferă doctorii și infirmierele?

Sursa foto: Instagram.

De partea cealaltă, negrul semnifică misterul, autoritatea, puterea, eleganța, dar și supunerea (preoții se îmbracă în negru pentru a-L sluji pe Dumnezeu). La nivelul psihicului, negrul oferă impresia de autoritate, dar și de teamă de necunoscut (găurile negre). Îmbracă de fiecare dată când vrei să faci pe cineva să te asculte, să țină cont de ceea ce vrei.

Roșul e culoarea dragostei, fiind considerată aducătoare de noroc în China. Emană energie, putere, seducție, curaj, spontaneitate, dar poate stimula și agresivitatea, furia sau brutalitatea. Asociată cu războiul și cu iubirea, culoare roșie e perfectă pentru un date, dar e complet nerecomandată dacă mergi la un interviu, acolo unde te poate costa slujba.

Albastrul sugerează o persoană calmă, caldă, entuziastă, pe care te poți baza, idealistă, spirituală și sinceră. Induce relaxarea și calmul, dar poate stimula și ambiția, într-un mod mult mai benefic decât roșul. Poartă albastru la un interviu și poți fi sigură că vei face o primă impresie plăcută.

Verdele denotă echilibru și armonie, fiind culoarea naturii și a renașterii fizice și spirituale. Sugerează stabilitatea, profunzimea, încrederea, are un efect calmant și poate reprezenta și o referire la bani. Îmbracă-te în ceva verde dacă vrei să vinzi un produs sau o idee sau dacă vrei să convingi pe cineva să te asculte.

Simbolizând fericirea, optimismul, veselia, galbenul redă și impresia de creativitate și de inteligență. Stimulează activitatea intelectuală și atrage atenția asupra sa, subliniind loialitatea și onoarea. În doze mari, galbenul poate indica însă lașitate și gelozie și poate agita. De aceea e recomandat să porți doar un articol de culoare galbenă sau accesorii, care se vor dovedi minunate atunci când trebuie să termini un proiect la care îți folosești imaginația.

Rozul, una dintre cele mai iubite culori ale ultimilor ani, sugerează o iubire pură, tandră, dar și tinerețea și vulnerabilitatea. E o culoare calmantă, reflectând inocența, naivitatea, optimismul și speranța. Îmbracă-te în roz în preajma copiilor mici sau dacă mergi la un botez sau la o nuntă.

Asortarea culorilor – reguli de bază

Ca să știi să asortezi culorile, e vital să înțelegi că există mai multe categorii. Iată-le pe cele mai importate! Culorile primare sunt cele care apar ca atare în spectrul cromatic, unice: roșu, albastru și galben. Culorile secundare sunt obținute în urma amestecului culorilor primare între ele: verde (galben și albastru), portocaliu (roșu și galben) și mov (albastru și roșu).  Tot ceea ce rămâne sunt culorile terțiare, cele care iau naștere prin amestecul a două culori secundare sau a unei culori primare cu o culoare secundară.

Neutrele nu reprezintă culori în accepțiunea clasică a cuvântului: albul și negrul sunt definite ca no-nculori, în timp ce griul e combinația dintre ele. În realitate, în natură neutrele sunt aproape inexistente, deoarece deprind imediat nuanțe care le transformă în culori terțiare reci sau calde: de exemplu, brunul e cald, griul e rece când vibrează spre albastru.

Sursa foto: Instagram.

Iată și regulile de asortare a culorilor!

Poartă aceeași culoare din cap până în picioare. Outfiturile monocrome sunt cel mai ușor de obținut. Atenție, însă, nuanța nu trebuie să fie exact aceeași, ci să aibă tonalități diferite. Ține cont și de semnificațiile culorilor când alegi această nuanță! Rochiile de damă uni sunt o opțiune extraordinară în acest sens: rochia albastră cu nasturi decorativi de la Dasha e pur și simplu superbă!

Rochie albastra cu nasturi decorativi Laris.

Combinarea neutrelor cu o culoare puternică reprezintă de asemenea o idee bună de outfit asortat. Poți apela de exemplu la pantaloni de damă gri cu dungi, cu o bluză albă și pantofi portocalii: e o ținută perfectă de primăvară.

Pantaloni office gri cu dungi verticale Tom.

În final, combinarea culorilor puternice trebuie să țină cont de roata culorilor. Alege nuanțe situate la poluri opuse, complementare (de exemplu, portocaliu cu albastru) sau așezate una lângă alta (roșu cu roz). Desăvârșește cu o pereche de pantofi office într-o nuanță neutră sau non-culoare.

Pantofi negri din piele naturala intoarsa Blaze.

Semnificațiile culorilor te vor ajuta să ai de fiecare dată o ținută care își atinge perfect scopul. Apelează nu doar la nuanța preferată, dar mai ales la cele care provoacă impresia pe care ți-o dorești, iar efectele vor fi remarcabile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *