Moda anilor 40: tendințe care sunt la modă și astăzi

January 3rd, 2019

Moda anilor 40 era o combinație foarte bună între confortabil și glamuros. La acea vreme, erau foarte multe ținute iconice, însă unele dintre ele sunt potrivite pentru a fi adaptate și purtate chiar și astăzi. Bărbații purtau și atunci costume, iar femeile erau și atunci la fel de atente la rochiile și fustele pe care le purtau. De asemenea, mănușile erau populare încă de la acea vreme și sunt acceptate și în ziua de azi, mai ales dacă se asortează cu restul hainelor.

Blănurile, imprimeurile de tip animal prinț, gențile din piele de crocodil sau gulerele din blană erau foarte apreciate, iar foarte mulți stiliști vestimentari le integrează în continuare în trendurile actuale.

Un alt detaliu al vremurilor respective este acela că hainele erau adesea purtate în culori foarte deschise și colorate. Cu cât erau mai îndrăznețe, cu atât mai bine. Și când venea vorba de alegerea pantofilor existau unele preferințe, iar cei mai populari erau cei roșii, albi sau bleu.

Dacă ești curioasă ce purtau femeile în anii 40 și ce tendințe sunt la modă și astăzi, îți vom prezenta în acest material câteva exemple care să te inspire.

Piese vestimentare iconice pe care le poți purta și astăzi

Moda anilor 40 era pur și simplu uimitoare. S-au observat în acea decadă câteva schimbări remarcabile în ceea ce privește vestimentația femeilor, iar designerii de la acea vreme erau mult mai apreciați și mai recunoscuți decât croitorii. Perioada războiului a dus la o decădere a industriei textile și în alte sectoare, iar femeile obișnuiau să poarte costume din două piese, la fel ca bărbații. După încheierea războiului, totul s-a transformat.

Ca o formă de protest pentru vremurile grele cu care se confruntau oamenii la acea vreme, au început să se strecoare in vestimentație culori vii, puternice, cum ar fi verde crud, roz aprins, nuanțe de roșu sau de albastru. Toate erau foarte populare în anii 40, iar cele mai reușite combinații vestimentare erau cele create din bluze în culori contrastante și fuste cu talia accentuată.

Sursă foto : Pinterest.com.

Rochiile pentru zi deveneau din ce în ce mai populare, iar ele atrăgeau atenția asupra gleznelor și pantofilor. Uneori, erau create câteva modele care aproape că atingeau podeaua. Culorile preferate erau cele pastel, dar opțiunile vestimentare nu se opreau aici. Inserțiile de satin sau tăieturile erau foarte populare când venea vorba de rochii, iar moda părea că nu avea nicio limita.

Unele stiluri din moda anilor 40 sunt acceptate și astăzi, iar cele mai apreciate sunt imprimeurile de tip animal print, în special cele de leopard, dar și gențile și pantofii din piele de crocodil sau rochiile în culori îndrăznețe sunt în vogă.

Sursă foto: Pinterest.com.

Și în anii 40, și în ziua de azi, imprimeurile care imitau blana de leopard se găseau în foarte multe forme, de la accesorii pentru cap până la bluze elegante, rochii, fuste, haine din blană, genți și pantofi. Iar acest stil este purtat și astăzi cu foarte multă lejeritate. Desigur, există mult mai multe combinații vestimentare și sunt acceptate mai multe îmbinări de stiluri.

Sursă foto : Pinterest.com.

Fustele mai largi, cu imprimeuri foarte colorate și cele lungi, așa-numitele “broomstick skirts” erau cele mai populare la acea vreme.

De asemenea, din moment ce femeile au fost nevoite foarte mult timp să se îmbrace precum bărbații, foarte populare au devenit și fustele de costum, care erau purtate de regulă cu sacouri asortate.

Sursă foto: Pinterest.com.

Fustele pentru costum sunt în continuare în trend, ele sunt și în ziua de azi sunt foarte recomandate de stiliștii vestimentari, iar femeile reușesc astfel să aibă un look business și feminin în același timp.

Spre deosebire de modelele inițiale, costumele moderne pun mai mult accent pe linia corpului, sunt disponibile în mai multe culori și pot fi purtate în diferite moduri. De exemplu, un tricou basic, uni, poate înlocui o cămașă pentru birou.

În ceea ce privește texturile, culorile și imprimeurile, moda nu s-a schimbat foarte mult față de cea a anilor 40, deoarece se observă în continuare costume din lână sau bumbac, cu imprimeuri în carouri sau simple.

Sursă: Pinterest.com.

Deși există o varietate de stiluri și de combinații vestimentare, blănurile erau considerate ca fiind cea mai elegantă alegere. Dacă își doreau să epateze, să facă o impresie bună în societate și să pună accent pe stil și rafinament, femeile de la acea vreme purtau haine din blană cu imprimeuri de tip animal print.

Desigur, cel mai apreciat costum pentru femei, ca și în cazul costumului bărbătesc, este cel de culoare navy, deoarece este considerat ca fiind cel mai potrivit pentru a fi purtat la birou.
O haină de blană de calitate trebuia să aibă un material bogat, să fie bine croită, rezistentă și să aibă culori și texturi puternice.

Sursă foto: Pinterest.com.

Mai mult decât atât, modelele de la acea vreme erau foarte stilate, aveau mâneci largi, umeri largi și gulerul precum cel al sacourilor sau al cardiganelor, care permitea o deschidere suficient de bună încât să atragă interesul oricărui privitor.

Desigur, foarte apreciate erau și hainele cu imprimeu animal print care aveau gulere generoase din blană. În ceea ce privește lungimea, atât cele lungi, cât și cele scurte erau extrem de populare și de apreciate.

Palton cu guler imblanit detasabil si imprimeu tip animal-print Vanessa.

Dacă vrei să te inspiri din moda anilor 40 și să adopți câteva trenduri și astăzi, haina din blană cu imprimeu tip animal print este cu siguranță o alegere foarte bună. Deși nu pare, este o piesă vestimentară foarte versatilă, poți să o porți cu pantaloni și pulovere din cașmir sau bumbac, cu fuste conice sau plisate, cu rochii casual sau cu rochii elegante.

Hainele cu tăieturi asimetrice și jachetele scurte au început și ele să capete amploare, iar aceste stiluri sunt la modă și astăzi. Rochiile mai lungi au început să capete popularitate, în special cele tip peplum, iar elementele de design începeau să fie nelipsite din creațiile vestimentare. De exemplu, nasturii decorativi au început să fie din ce în ce mai des folosiți.

Culorile cel mai des folosite erau cele neutre, în special gri și negru petrol, însă predominau și culori precum bej sau gri deschis. Culoarea albastru închis (navy) era cea mai apreciată la acea vremea, iar adesea era recomandată pentru ținutele de zi și pentru cele de iarnă. Foarte apreciați erau și pantofii colorați, în special cei în nuanțe de verde, bronz, auriu și roșu închis.

Dacă ai nevoie de mai multă inspirație, poți căuta pe conturile preferate de Instagram și Pinterest câteva ținute care să fie similare celor purtate în anii 40. De asemenea, putem spune că moda nu s-a schimbat foarte mult, ceea ce înseamnă că, dacă respecți câteva reguli și sfaturi de stil, cu siguranță îți va fi foarte ușor să ai ținute precum cele pe care le purtau femeile în acea perioadă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *