Moda anilor 30, o sursă inepuizabilă de inspirație

December 21st, 2018

Despre modă se spune că revine întotdeauna, iar moda anilor ‘30 este cu siguranță o sursă inepuizabilă de inspirație. În urmă cu foarte mulți ani, femeile puneau mult mai mult accent pe modul în care se prezentau în societate, iar ținutele adoptate de ele erau foarte glamuroase și stilate.

Desigur, chiar dacă foarte multe piese vestimentare, accesorii, materiale și imprimeuri nu mai sunt de actualitate, stilul anilor ‘30 te poate inspira să creezi foarte multe outfit-uri extrem de feminine și de elegante.

Nu este cazul să îți faci griji în privința garderobei, deorece poți să folosești piese vestimentare vintage sau poți să folosești rochii, bluze, pantaloni și fuste la modă, dar care sunt foarte versatile și ușor de integrat în diferite ținute.

Ce presupune moda anilor ‘30:

  • Rochi midi cu diferite tăieturi, mâneci bufante, gulere largi, talii accentuate de curele sau materiale suplimentare;
  • Rochii de seară stil Hollywood, cu spatele gol, cu mâneci tăiate sau cu tăieturi pe lungime;
  • Pantaloni evazați cu talie înaltă și costume de baie întregi pentru plajă;
  • Îmbrăcăminte casual, cum ar fi fuste tip pantaloni sau cămăși cu imprimeuri în dungi;
  • Pălării înclinate și berete tricotate;
  • Haine din blană cu guler;
  • Pantofi Oxford cu detalii perforate și pantofi cu toc pentru seară.

Scurt istoric

Sursă foto: Pinterest.com.

Talia pătrată, lungă, foarte subțire și aspectul “baiețos” al femeilor din anii 1920 a dispărut complet până în anul 1933 și a fost înlocuit cu un stil mai modest și mai feminin, în care accentul era pus pe un aspect natural, în care talia să pară mai înaltă, șoldurile înguste, umerii mai lați și linia gâtului mai lungă. Mai exact, stilul abordat de femeile anilor ’30 era unul bine croit și extrem de feminin.

Femeia ideală era înaltă și subțire, cu o talie foarte mică și șolduri înguste, dar din moment ce nu toate femeile erau înzestrate cu aceste calități, rochiile și bluzele aveau umerii umflați, mâneci cu siret și gulere largi, astfel încât acele zone să pară mai mici, comparativ cu ele. Cele mai multe materiale promoționale și reviste prezentau femei care erau mult mai înalte și mult mai subțiri decât orice altă femeie, astfel că silueta ideală era departe de a fi una realistă.

Sursa foto: Pinterest.com.

Istoria modei a suferit numeroase schimbări în decursul acestui deceniu ca răspuns la greutățile economice grave ale timpului. Treptat, piesele vestimentare fabricate (ceea ce numim astăzi “gata de purtat”) au devenit populare, deoarece îmbrăcămintea produsă în serie avea costuri mult mai mici decât îmbrăcămintea făcută la comandă. Iar așa a început să fie încurajată și industria de cumpărare la domiciliu.

Tot în această perioada, fermoarele au devenit baza pentru finisarea articolelor de îmbrăcăminte, iar motivul principal era acela că ele costau mai puțin decât nasturii. Materialele mai ieftine și mai texturate au început să fie folosite din ce în ce mai mult. De fapt, materialele mai dure la atingere au devenit o tendință.

Un buget restrâns nu era o scuză pentru un stil neglijent, motiv pentru care a fost considerată datoria femeii să facă cumpărături “inteligent” și să arate bine purtând cele mai recente modele, materiale și imprimeuri.

Femeia care reușea să își îmbrace toată familia din câștigurile soțului și să arate mereu impecabil era lăudată în societate. De fapt, așa putea fi descrisă viața unei soții în anii 1930.

Sursă foto: Pinterest.com.

Și femeile singure și cele din clasa muncitoare trebuiau să arate bine, astfel încât să facă o impresie plăcută în fața angajatorilor de sex masculin. În ciuda crizei financiare de la acea vreme, vânzările de cosmetice s-au dublat în anii ’30.

Rochiile de casă

Ținutele cele mai casual pe care le putea adopta o femeie în acea perioadă erau cele pe care le purta acasă, când se afla în compania familiei sau a prietenilor apropiați.

Sursă foto: Pinterest.com.

De regulă, rochiile concepute pentru a fi purtate în casă erau confecționate din materiale foarte practice și durabile, cum ar fi bumbacul, respectând în continuare trendurile vremurilor respective și astfel accentul fiind , de asemenea, pe o talie subțire și o siluetă perfectă.

Croiala foarte bine definită era adesea transpusă pe materiale în culori aprinse și imprimeuri îndrăznețe. Deși oferta era destul de variată, cele mai multe femei preferau să își croiască singure rochiile, experimentând astfel stiluri diferite și combinații inedite. De exemplu, din moment ce făina era livrată acasă in diferite materiale textile, cele mai multe femei le foloseau pentru a-și crea propriile modele de rochii.

Rochiile casual erau ideale pentru a aborda diferite stiluri, mai ales din simplul motiv că ținutele erau admirate doar de familie și prieteni.

De exemplu, un stil foarte apreciat și extrem de variat era definit de așa-numitele rochii “hooverette”. Acelea erau extrem de practice și accesibile, iar de regulă aveau mânecile mai largi și talia accentuată, fiind astfel perfecte pentru ținutele de zi cu zi.

Dacă vrei să te inspiri din moda anilor ’30, poți să optezi pentru o rochie casual, cu talia accentuată, mâneci scurte și imprimeu floral. În ceea ce privește alegerea culorilor, poți să optezi pentru combinații feminine, cum ar fi roșu, negru și alb.

Rochie bej cu imprimeu floral colorat Tami.

Rochiile de zi

Moda anilor ’30 poate fi o sursă foarte bună de inspirație și când vine vorba de rochii de zi. La vremea respectivă, era considerat neadecvat ca femeile să poarte rochiile de casă atunci când ieșeau la plimbare sau mergeau la cumpărături. Astfel, când ieșeau în societate, indiferent ce treburi aveau de rezolvat, femeile optau pentru rochii mai stilate, perfecte pentru a fi purtate în timpul zilei.

Suursa foto: Pinterest.com.

Fiind adesea cunoscute ca “rochii de oraș”, aceste modele erau confecționate din materiale mult mai fine, cum ar fi satin, înlocuind astfel bumbacul.
Se respectă în continuare croiala, adică mâneci bufante sau largi, țalii accentuate și gulere.

Aceste rochii aveau mai multe elemente de design decât rochiile de casă, iar printre acestea se numărau broderiile, nasturii decorativi sau florile artificiale folosite pentru a oferi un plus de stil și de eleganță. De regulă, rochiile de oraș erau în culori solide sau într-o o combinație de nuanțe.

Sursă foto: Pinterest.com.

Rochiile de oraș (elegante)

Rochiile de oraș erau mult mai elegante, iar femeile le purtau de regulă cu haine din blană. Materialele cel mai des folosite erau cele care urmau linia corpului, cum ar fi mătase și satin. Elementele metalice de design sau rochiile cu trena au început, de asemenea, să fie în trend în anii ’30.

Sursă foto : Pinterest.com.

Ca și celelalte modele, rochiile elegante erau strâmte în talie și șolduri, iar unele modele aveau șliț pe picior, pentru a oferi mai multă eleganță și senzualitate. Unele aveau mâneci bufante sau gulere înalte. Rochia cu spatele gol este un model statement al anilor respectivi.

Rochie din catifea, nuanta albastru-regal Catherine.

Dacă îți dorești o rochie inspirată din moda anilor 1930, poți, cel mai ușor, să optezi pentru un model din catifea, de culoare albastru electric. Poartă rochia cu o haină de blană și pantofi cu toc și nu uita să pui accent pe coafură și machiaj.

Modelele de zi și de seară au fost transformate în rochii de mireasă în anii 1930, iar rochiile cu motive florale erau considerate perfecte pentru a servi ceaiul, acestea având, de regulă, mâneci scurte și voaluri excesive. În continuare au apărut foarte multe combinații de elemente, de la rochiile cu gât înalt până la cele excesiv de lungi sau cu trene din mătase.

Moda anilor 30 nu este o sursă de inspirație doar când vine vorba de rochii, ci și atunci când vine vorba de materiale, texturi, pantaloni și bluze. De regulă, în sezonul cald, primăvara și vara, erau foarte des folosite culorile pastel, iar în sezonul rece erau folosite culorile mai închise. În ceea ce privește pantalonii, aceștia aveau de regulă talie înaltă și o croială mai largă. Sunt o sursă de inspirație pentru pantalonii evazați de astăzi, pe care îi poți purta în diferite moduri, fie că vorbim de ținute casual sau elegante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *