Filme despre modă: 10 filme pe care trebuie să le vezi

May 23rd, 2019

O fashionistă așteaptă cu sufletul la gură cele mai noi lansări și colecțiile de primăvară și de toamnă, însă se delectează cu aceeași pasiune și cu filmele despre modă. Fascinantă, eclectică, îndrăzneață, nebunească, provocatoare, dură, sclipitoare: parcă nu sunt epitete de ajuns pentru a descrie lumea modei, ceea ce o face atât de potrivită pentru marile ecrane.

Azi îți prezentăm 10 filme despre modă pe care trebuie neapărat să le vezi! Descoperă peliculele ce trebuie să facă parte din cultura cinematografică a oricărei fete pasionate de fashion!
Filme despre moda inspirate din biografiile designerilor

Cel mai generos subiect pentru un film e reprezentat de viața designerilor. Trăind într-o lume atât de provocatoare, îmbrăcând câteva dintre cele mai frumoase femei din lume, adorați de celelalte, lucrând într-un ritm frenetic, caracterizați adesea ca genii vizionare, creatorii de modă sunt artiștii zilelor noastre. Cu talent de pictor și vieți de staruri rock, ei devin protagoniști ai câtorva dintre cele mai wow filme despre modă. Iată-le!

1. Coco avant Chanel (Coco before Chanel)

De la ea a început totul: Coco Chanel nu e doar prima femeie care a spart bariere într-un domeniu ce părea a fi dedicat bărbaților, dar și e cel mai recognoscibil nume din modă. A inventat taiorul, ne-a învățat că ne putem bronza și a iubit din toată inima, dar nu a lăsat pe nimeni să îi schimbe numele. Nu a avut copii și totuși a creat o generație întreagă de designeri. Iar viața ei a fost un mister absolut. Renumită pentru invențiile fantasmagorice la adresa existenței sale, Coco a ținut secret nu numai numele său adevărat (Gabrielle), dar și obârșia și viața sentimentală. Cel mai bine e reprezentată pe marile ecrane de Audrey Tatou în Coco avant Chanel, filmul cu și despre modă ce descrie începuturile relației cu Arthur „Boy” Capel, modul în care omul de afaceri britanic a ajutat-o să își dezvolte viziunea, dar și cum au apărut primele sale creații emblemă. Filmul a fost nominalizat la 4 premii Bafta și la un Oscar, așa că știi că trebuie să se regăsească și pe lista ta.

2. Lagerfeld Confidential

Era de așteptat ca, în contextul pierderii acestui mare designer, să ne dorim să știm mai multe despre viața sa. Karl a lucrat până în ultimele sale clipe, reușind performanța ca la peste 80 de ani să creeze pentru Chanel, pentru brandul propriu și pentru casa de modă italiană Fendi. Cu o moarte învăluită în mister, precum întreaga sa viață, unul dintre cei mai mari designeri ai tuturor timpurilor și-a lăsat averea moștenire simpaticei pisicuțe Choupette, astfel că și în urma trecerii la cele veșnice a fost mai controversat ca niciodată. Documentarul despre viața sa a fost regizat de Rudolphe Marconi, ce a petrecut aproape 3 ani în apropierea legendei, dar nici măcar el nu a reușit să descifreze personalitatea marelui Karl. A se viziona neapărat!

3. Dior and I

Am vorbit destul despre Chanel, să ne apropiem acum de marele său concurent, Dior. Mult mai în vogă în ultimii ani decât casa de modă a lui Coco, Dior a dovedit faptul că luxul nu a murit odată cu criza financiară și că poți face profit și atunci când ești o casă mare. Revitalizat de designeri tineri, geniali, precum Raf Simons și, mai nou, Maria Grazia Chiuri, orientându-se spre un public mai tânăr și având drept imagine actrițe în vogă precum Jennifer Lawrence și Natalie Portman, Dior demonstrează că decizia de a se despărți de miticul Galliano a fost, de fapt, una de geniu. În Dior and I copertina se ridică și avem posibilitatea, în exclusivitate, de a descoperi cum a creat designerul de atunci, Raf Simons, prima sa colecție haute couture. De la procesul elaborat la detaliile luxuriante aplicate manual de croitoresele de geniu, avem ocazia de a gusta o părticică de istorie.

4. The September Issue

Am vorbit despre Coco, despre Karl și despre Dior, cine mai lipsește din peisajul marilor personalități? Firește, Anna Wintour. La 69 de ani (îți vine să crezi?), englezoaica respiră stil prin toți porii și este cel mai faimos redactor-șef al unei reviste, Vogue America. În The September Issue este descris în detaliu procedeul prin care vede lumina tiparului poate cea mai importantă revistă de modă din lume, ediția de septembrie (în care se lansează colecțiile de toamnă-iarnă) a Vogue. Filmul-documentar profită însă pentru a arunca un ochi și în biografia Annei Wintour, permițându-ne să descoperim laturi neștiute ale personalității acestui idol fashion.

Filme despre modă de comedie

De-ajuns cu atâta istorie, să ne și amuzăm puțin! Îți oferim în rândurile de mai jos o retrospectivă a rom-com-urilor despre modă!

5. The Devil Wears Prada

Dacă tot am adus vorba despre Anna Wintour, să facem cunoștință acum cu varianta sa din lumea ficțiunii, Miranda Priestly. „Diavolul se îmbracă de la Prada” e bazat pe cartea cu același nume scrisă de Lauren Weisberger, care a activat pe post de asistentă a celebrei Wintour și și-a conturat personajul inspirându-se din viața acesteia. Tânăra Andy Sachs vrea o carieră serioasă, dar prinde un post ca asistentă a Mirandei Priestly, redactor-șef al unei mari publicații de modă. Ceea ce trebuie să facă pentru a se achita de slujba ei te va lăsa cu gura căscată! Meryl Streep a ratat la mustață Oscarul pentru Cea mai bună actriță în rol principal, dar partitura Miranda Priestly e în continuare una dintre cele mai cunoscute din cariera sa.

6. Confessions of a Shopaholic

Ca și în cazul The Devil Wears Prada, și „Confessions of a Shopaholic” e inspirat din celebra serie de cărți a lui Sophie Kinsella. Becky Bloomwood adoră să facă cumpărături și e atât de pasionată de shopping încât ajunge îndatorată, cardurile sale nemaiputând face față ritmului în care cheltuiește. Ironic, fata e angajată la o revistă financiară în care are o rubrică despre economii. Firește, complicațiile se țin una după alta, Becky se îndrăgostește de cine nu trebuie și e curând dată în vileag. Deși filmul are un ton mult mai puțin serios decât cartea și lasă la o parte povestea cu accente inspiraționale, merită văzut pentru ținutele superbe purtate de Isla Fisher în rolul principal.

7. Funny Face

Pentru oricine vorbește limba stilului, Audrey Hepburn e simbolul eleganței timeless. Considerată una dintre cele mai frumoase actrițe ale tuturor timpurilor, Audrey a rămas în sufletul nostru cu rolurile din „Vacanță la Roma” și „Mic dejun la Tiffany”. Cu toate acestea, e mai fashion ca oricând în Funny Face. Dick Avery (Fred Astaire) e un fotograf de modă care o întâlnește din întâmplare pe Jo (Hepburn) într-o bibliotecă. Fascinat de chipul și de grația tinerei, bărbatul o convinge să devină model și o duce la Paris. Așteaptă-te la ținute spumoase în cel mai frumos oraș al lumii, la rochii de vis și la o iubire de poveste.

8. Crazy Rich Asians

Era imposibil să ratăm acest fenomen al epocii actuale. A fost considerat unul dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani: haios, amuzant, spectaculos, controversat. Hainele sunt de-a dreptul superbe, incluzând piese fabuloase de la Marchesa, Ralph Lauren, Dior și bijuterii de la Bulgari sau Chopard. Fun fact: acest film despre modă e prima peliculă turnată în limba engleză cu o distribuție integral asiatică din 1993 încoace.

9. Sex and the City The Movie

O simplă căutare pe cea mai populară rețea de socializare a momentului, Instagram, e suficientă pentru a-ți demonstra că Sex and the City nu a părăsit niciodată lumina reflectoarelor. Hashtasg-urile abundă, există conturi dedicate citatelor din film și serial, iar outfiturile personajelor sunt recreate în isterie. Filmul din 2008 o duce pe Carrie în fața altarului, acolo unde e părăsită de Big, și include câteva dintre cele mai celebre outfituri din istoria modei.

10. 13 Going on 30

Ne place când descoperim că filmele copilăriei sau adolescenței noastre revin la modă. Ariana Grande ne-a reamintit în videoclipul piesei sale Thank U despre acest film al anilor 2000, în care Jennifer Garner e o puștoaică de 13 ani care își dorește să crească și se trezește peste noapte în corpul său la 30 de ani. Redactor celebru al unei reviste fashion, cu bani, ținute de poveste și un iubit chipeș, Jenna descoperă însă că majoritatea viselor ei de adolescentă, deși împlinite, nu au nimic în comun cu ceea ce își dorea.

Îți place moda? Vizionează aceste 10 filme despre modă și te vei simți în al nouălea cer! Alege o ținută pe măsură pentru a intra mai ușor în pielea personajelor dichisite: noi îți recomandăm rochii de damă spectaculoase și o pereche de botine de vis. Alegem imprimeul de șarpe oricând și tonuri de roz-trandafiriu care intră în opoziție fashionable cu îndrăzneala printului! Le regăsești pe dasha.ro!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *