Codul bunelor maniere pentru femei. Reguli de stil și de atitudine

June 17th, 2019

Trăim într-o societate în care, tocmai pentru că e adesea neglijat, codul bunelor maniere pentru femei e mai important ca oricând. Nu poți fi respectată, admirată, urmată dacă nu dai dovadă de maniere impecabile și de un comportament grațios.

Codul bunelor maniere de azi nu mai presupune un set de reguli inchizitoriale, ci mai degrabă e compus din indicații care îți garantează un comportament adecvat în orice situație. Află de mai jos care este stilul și atitudinea care șlefuiesc o lady și opune-te tendințelor actuale afișând un comportament de adevărată doamnă!

Codul bunelor maniere pentru femei la masă

Fie că mănânci cu partenerii de afaceri în oraș sau cu familia acasă, e indicat să ai un comportament de doamnă. Iată câteva dintre cele mai importante reguli de atitudine!

Nu vorbi cu gura deschisă! Unul dintre cele mai deranjante lucruri pe care le poți face la masă este să vorbești cu gura deschisă. Da, e mult mai rău decât să dai dovadă că nu știi care sunt tacâmurile potrivite (apropo, se folosesc de la exterior la interior). Așteaptă până ce termini de mâncat ca să spui ceea ce vrei și nu folosi un ton prea puternic sau prea vehement. Nu uita că în restaurant e important să protejezi intimitatea ta și a celorlalți. De asemenea, ține cont că o doamnă adevărată nu țipă niciodată.

Dacă e cald în restaurant, nu-ți face vânt. Și mai grav e să folosești un șervețel pentru a te răcori. Ce e indicat să faci? Cheamă chelnerul și roagă-l să pornească aerul condiționat sau să coboare temperatura. Folosește un ton politicos și nu accentua prea tare disconfortul, doar precizează faptele.

Depozitează obiectele mari la garderobă sau lângă un cuier. Codul bunelor maniere pentru femei spune că nu e recomandat să vii la masă cu umbrela, servieta sau paltonul. Geanta sau obiectele de valoare sunt singurele acceptate în jurul tău.

Dacă vrei să îți umpli paharul, întreabă-i mai întâi pe ceilalți dacă doresc și ei un refill. Tu ești ultima care va beneficia de propriile servicii. De asemenea, ține cont de faptul că, conform codului bunelor maniere, persoana care se află cel mai aproape de sticlă este responsabilă să umple paharele tuturor, dacă nu o face chelnerul.

Te poți ruja discret la masă, dar nu folosi pudra, rimelul sau pieptenul. Dacă vrei să te reîmprospătezi, scuză-te delicat și mergi la toaletă.

Nu abuza de răbdarea tuturor petrecând minute întregi pentru a te decide ce să comanzi. Nu e politicos nici să consulți de mai multe ori meniul sau să te plângi de prețuri ori de diversitatea ofertei.

Stil la restaurant

Îmbracă-te conform specificului localului. Interesează-te de dress code înainte de a ieși la masă. Dacă nu e precizat, optează pentru smart casual pentru un restaurant de cartier sau business casual pentru unul mai posh. Poți purta blugi negri și un sacou în primul caz, dar concentrează-te pe rochii, costume masculine, fuste și bluze în cel de-al doilea.

Sursa foto: Instagram.

Oferă atenție accesoriilor. Un ceas elegant, o poșetă de calitate și pantofii feminini sunt de apreciat. Dacă nu știi să mergi pe tocuri, optează pentru balerini. Nu e recomandat să mergi la restaurant în adidași.

În gama de poșete de damă de la Dasha vei găsi cu siguranță exemplare demne de abordat la restaurant. Poșeta din piele naturală în tonuri de roșu și gri Naja este un exemplu pefect!

Poseta din piele naturala in tonuri de rosu si gri Naja.

Codul bunelor maniere pentru femei în relațiile profesionale

Unul dintre cele mai importante sectoare în care vei avea de câștigat dacă demonstrezi că ești o lady este cel profesional. Eticheta în afaceri este esențială și va indica cu brio toate abilitățile tale.

Fă cunoștință cu cineva ca o lady. Așteaptă să fii prezentată, dar, dacă ești nevoită să o faci chiar tu, asigură-te că respecți întocmai cerințele codului de bune maniere. Recomandă-te cu numele întreg, strânge ferm, dar nu prea tare mâna interlocutorului tău, și adresează-i-te cu domnule/doamnă și numele de familie. Numai în cazul în care situația cere clar să vă tutuiți, procedează altfel.
Eticheta întâlnirilor cu partenerii de afaceri. Dacă ai un invitat la masă, lasă-l pe el să intre primul în local, indiferent dacă e bărbat. Urmează exemplul său atunci când comanzi: dacă vrea să mănânce, acompaniază-l, dacă cere la final cafea, procedează ca el. Abține-te însă de la alcool dacă sunteți în timpul programului.

Cum plătești consumația. În cazul în care vrei să fii tu cea care achită nota, fă-o în mod discret. De exemplu, scuză-te și plătește direct chelnerului, apoi informează-ți comesenii de gestul tău. Așa pui capăt oricăror discuții.

Evită subiectele controversate în discuțiile cu partenerii de afaceri sau cu colegii. O lady nu întreabă niciodată despre relațiile personale, bani, religie, politică sau orice alt subiect care poate fi considerat deranjant. Concentrează-te pe aspecte precum cultura, arta, divertismentul sau pe discuții legate de afaceri. E în regulă să discuți în pauza de masă cu un coleg despre ultimul episod din „Urzeala tronurilor”, dar nu îl întreba cu cine votează decât dacă sunteți foarte apropiați.

Ai grijă la imaginea ta. Mai mult decât oriunde, imaginea în relațiile de afaceri e extrem de importantă. Manichiura, pedichiura, coafura și machiajul trebuie să fie îngrijite. Adoptă un stil business casual sau smart casual, dacă lucrezi într-un mediu mai lejer, și îmbracă întotdeauna articole vestimentare de calitate, care ți se potrivesc perfect (rochii, fuste, cămăși, pantaloni office sau blugi albaștri, bleumarin sau negri, costume masculine).

Sursa foto: Instagram.

Pantofii sunt extrem de importanți! Alege modele de calitate precum pantofii office de pe Dasha.ro!

Pantofi office albi din piele naturala Matilda.

Codul bunelor maniere pentru femei la întâlnire

Ai impresia că la date poți face orice? Fii în continuare o lady, și va înțelege ce norocos e să te aibă!

Dacă tu ești cea care alege localul, optează pentru un spațiu discret, cu prețuri acceptabile. Nu îl duce în pub-ul ieftin unde mergi cu prietenii când sunteți faliți, dar nici în cel mai scump local din oraș. De asemenea, evită să mergi cu el de la primele date-uri în cafeneaua ta preferată, fiindcă e posibil ca relația să se termine prost și să nu mai privești cu aceiași ochi localul.

Conversația fină gâdilă urechile. Și în ceea ce privește întâlnirile există tabuuri! Mai ales la primele, o femeie cu clasă nu discută despre foști iubiți, căsătorie, viitori prichindei. Desigur, e obligatoriu să îi spui dacă ai copii acasă, dar nu menționa nimic despre calitățile sau defectele fostului tău. Pentru ca discuţia să curgă lin, ascultă-l și fă tot posibilul să îți păstrezi mintea deschisă, tolerantă, mai ales dacă există diferențe între voi. O doamnă știe de asemenea cum să iasă dintr-o situație tensionată; spunând o mică glumă, fără să se enerveze. Simțul umorului e foarte apreciat la o lady.

Evită să consumi prea mult alcool. Ești la prima întâlnire și nu ai vrea să pierzi orice amintiri în aburii vinului degustat la cină. E de fapt o regulă pentru doamne: o lady nu se îmbată niciodată în public.

Dacă vrea el să plătească, permite-i. Spune „mulţumesc” cu grație. De partea cealaltă, dacă e de acord să împărțiți nota, nu-ți strica părerea despre el: în societatea contemporană, e perfect acceptabil. Regula codului bunelor maniere spune că, în general, persoana care a făcut invitația este cea care trebuie să plătească.

Cum te îmbraci la întâlnire. E evident că stilul va fi mai feminin decât la un meeting de afaceri, dar cu cât? Codul bunelor maniere te sfătuiește să eviți să expui și picioarele, și decolteul. Optează pentru tocuri numai dacă știi să mergi pe ele. Machiajul poate fi mai sofisticat, dar neapărat bine întreținut și îngrijit. Interesează-te de stilul localului și dichisește-te cu accesorii frumoase și de bun gust, dar nu exagera cu parfumul.

Sursa foto: Instagram.

La Dasha ai o selecție superbă de rochii de damă perfecte pentru un date romantic! Nouă ne place rochia de damă stil cămașă cu buline albe: vei fi adorată!

Rochie tip camasa roz cu buline albe Selena.

Respectă aceste indicații din codul bunelor maniere pentru femei și vei vedea cum strălucești în orice ocazie! Nu uita că eleganța, bunul gust și bunătatea nu se vor demoda niciodată, oricât de avansată ar ajunge societatea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *