Coco Chanel: 6 moduri în care a influenţat moda feminină

May 28th, 2019

Azi, Chanel e o afacere care valorează câteva miliarde bune de dolari, ce a reușit să reziste în fața a două războaie mondiale, a recesiunii, dar și a crizelor economice multiple, ce au lovit puternic industria de lux a modei. Cu toate acestea, chiar și după dispariția iconicului Karl Lagerfeld, Chanel se ține la fel de bine pe picioare, iar acest fapt poate fi datorat geniului, ingeniozității și talentului celui mai cunoscut designer al tuturor timpurilor, Gabrielle „Coco” Chanel.

Născută într-o familie săracă, orfană de mamă de la o vârstă fragedă și părăsită de tată, Coco creștea la un orfelinat și era educată apoi la o școală catolică unde deprindea primele valori ale stilului său: simplitatea și eleganța inspirată de veștmintele călugărițelor. Firește, fata care își lua numele de Coco după ce devenea dansatoare și cântăreață de cabaret nu avea să recunoască aproape nimic din aceste fapte. Chanel și-a ascuns cu dibăcie trecutul și a refuzat să vorbească despre anii de sărăcie, fabricând constant mituri la adresa sa.

Coco Chanel a marcat fără urmă de îndoială moda, iar cele 6 itemuri de mai jos îți vor demonstra acest lucru!

Coco Chanel, mâna de aur care a creat micuța rochie neagră

Indiferent de credințele personale, nu putem contesta faptul că religia catolică a avut un cuvânt greu de spus asupra viziunii Chanel. Ceva din puritatea și curățenia veștmintelor de călugăriță trebuie să o fi inspirat pe Gabrielle, care a fost văzută de multe ori purtând rochii negre cu guler alb și simplu. Până la Chanel, negrul era considerat a fi o nuanță dedicată înmormântărilor și doliului, dar după ea a devenit simbol al eleganței. Detestând rochiile în nuanțe intense de albastru, roz, verde, Chanel a decretat că le va îmbrăca pe toate acele pariziene rafinate în negru și de atunci a apărut „micuța rochie neagră”.

Sursa foto: Instagram.

La Dasha, suntem mândri să creăm rochii de damă care amintesc de geniul Chanel! Rochia Agata, cu decolteu rotund și croială cambrată pe talie, e un exemplu din acest punct de vedere.

Rochie neagra Agata.

Deux-pieces-ul, semnătura casei de modă Chanel

Se știe că Coco adora bărbații și mai ales soldații, trăind povești de dragoste incendiare. Însă militarii nu au stârnit doar inima designerului, dar și simțul său artistic. A dorit să imprime comoditatea uniformei lor și vestimentației feminine și a reușit prin intermediul deux pieces-ului. Cu sacou fără revere și fără guler, croit pe corp și decorat cu nasturi aurii, și cu fustă care cădea lejer, taiorul marca Chanel a fost încă de la apariție un hit.

Sursa foto: Instagram.

Geanta 2.55, expresia inegalabilă a bunului-gust

Sătulă în anii 20 de gențile care îi ocupau mâinile, Chanel crea ceea ce era prototipul uneia dintre cele mai celebre genți din lume. Ideea era însă uitată și revenea pe buzele tuturor abia după Al Doilea Război Mondial, când casa de modă a cunoscut o a doua expansiune. În 1955, Chanel lansa geanta sa iconică, cu lanț și design matlasat, ușor de purtat și de asortat. Denumită după anul în care a fost comercializată și reprezentând o a doua variantă, geanta Chanel 2.55 e pur și simplu nemuritoare.

Sursa foto: Instagram.

Parfumul Chanel No. 5, produsul care a marcat istoria fashion

În cazul în care te mai îndoiești de puterea unui parfum, află că Chanel No 5 a reprezentat invenția care a salvat casa de la faliment, aducând încasări uriașe. Era oarecum neobișnuit până la Gabrielle ca o casă de modă să lanseze un parfum, dar Coco, sătulă de aromele tradiționale, a hotărât să schimbe lumea. Până la apariția Chanel No 5, parfumurile erau create din ingrediente naturale, fie florale, pentru tinerele dulci și nevinovate, fiind mirosind din greu a mosc, pentru cele „ușoare”. Esența ce a întors cu susul în jos lumea parfumeriei era însă cu totul alta: creată în mare parte din arome obținute artificial, complexă și „curată”, este adorată până în ziua de azi.

Sursa foto: Instagram.

Topurile în stil navy, elemente iconice din ținutele lui Coco Chanel

Se spune că Coco a rescris secolul XX pentru femei și nu e greu de înțeles de ce. Creatoarea de modă ne-a eliberat din strânsoarea inchizitorială a corsetului și ne-a dăruit în schimb topurile în dungi, ușoare, din materiale comode, extrem de elegante și de rafinate. Asociate cu un o pereche de pantaloni masculini, nuanțau noul farmec feminin, unul care nu avea nimic în comun cu dulcegăria.

Sursa foto: Instagram.

O pereche de pantaloni de damă office sunt varianta perfectă de a pune în valoare acest top!

Pantaloni office bleumarin Varva.

Jerseul, definiția luxului marca Chanel

E adevărat că, în cazul acestei invenții de marcă a Chanel, istoria și timpurile au jucat un rol la fel de important ca flerul creatoarei. Până la Gabrielle, jerseul era o țesătură deloc nobilă, una folosită pentru lenjeria masculină. Însă rațiile limitate din timpul războiului și imposibilitatea de a avea acces la materiale a determinat-o pe Coco să descopere că jerseul crea rochii sublime, ușor de croit și de aranjat, comode și simple, exact așa cum visa ea moda feminină.

Sursa foto: Instagram.

Acestea sunt numai câteva dintre invențiile marca Chanel care au schimbat fața modei. Bronzul, accesoriile purtate și în viața de zi cu zi, nu numai la ocazii speciale, perlele, pălăriile sunt alte simboluri ale unei mode care se dezbrăca de complicații și devenea în schimb ușoară, comodă, feminină! Datorăm atât de multe lui Gabrielle, cea care a făurit o față a lumii în care trăim azi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *